dinsdag 1 september 2015

Opruimen, verbouwen of verhuizen?


Je bent je huis zat, of nee, je bent het ruimtegebrek zat. Ruimte creëren dus, of toch maar helemaal een ander huis kopen? Maar kun je je huis in deze tijd wel verkopen? En hoe zit het nu met financiering van een nieuwe woning?
Tuurlijk, het is er de afgelopen jaren niet gemakkelijker op geworden. Huizen stonden lang te koop, werden ver onder de vraagprijs verkocht en veel mensen bleven achter met een flinke restschuld. En dan eenmaal een nieuwe droomwoning gevonden, deed de bank moeilijk. Toegegeven, de hoogtijdagen van voor de crisis komen (voorlopig) niet meer terug. Een huis is niet langer een interessante investering en je kunt niet meer 5x je salaris lenen.
Maar dat betekent niet dat je klem zit in je te krappe woning, er zijn weer genoeg mogelijkheden. Woningen worden weer sneller verkocht en de prijzen zijn ook gestegen.

Financieel advies geef ik niet, noch advies over de waarde van je woning. Het enige dat ik kan aanraden is om met een financieel adviseur en een makelaar te gaan praten. De financieel adviseur maakt je financiële mogelijkheden inzichtelijk en een makelaar helpt je bij de verkoop van je woning. Advies is nooit gratis, maar het levert je wel wat op! Goede adviseurs (daar kan ik je dan wel over adviseren) denken na over zaken waar jij je niet mee bezig kunt en wilt houden. Door hun neem je sneller betere beslissingen, en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Belangrijk is in ieder geval om advies en wonen als een investering in jezelf te zien. Jij en je gezin moeten genieten van het wonen en niemand anders. Dus zijn we terug bij je ruimtegebrek, je geniet niet meer van het wonen in je eigen huis. En het is tijd om actie te ondernemen. Bij ruimtecreatie heb je globaal 3 opties:

1. Opruimen 
2. Verbouwen
3. Verhuizen

Wat als je eigenlijk een heel leuk huis hebt, in een hele leuke buurt. Je wilt eigenlijk niet weg, maar je ziet door de bomen het bos niet meer (of door het speelgoed de vloer niet meer, of door de papieren de tafel niet meer, of door de vaat de keuken niet meer..... wat je wilt).

Opruimen 
Is je huis eigenlijk wel te klein? Of lijkt dat maar zo? Je hebt gezocht, maar je kunt je woongenot niet meer vinden. Wel heel veel spullen die je de afgelopen jaren hebt verzameld. Die je toch nooit gebruikt. Toch?
Nu kun je een prachtige extra ruimte gaan huren en daar van alles gaan opslaan, maar ik kan je vertellen, gooi het meteen maar weg. Net zoals spullen naar zolder brengen, of achter in kasten proppen, is dat uitstellen en verplaatsen van het probleem. Deze spullen heb je blijkbaar niet nodig. En nee, ook niet 'misschien ooit nog eens'. Dan koop of leen je het dan maar weer.
Blijft een feit dat opruimen en vooral wegdoen een lastige klus is. Maar wat lucht het op en je ontdekt dat je weer kunt wonen en dat je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebt. Echt waar. Vind je het echt te moeilijk, denk er dan eens aan om een Professional Organizer in te huren. Samen heb je het in een paar dagen voor elkaar. En, o ja, als je kiest voor optie 2 of 3 moet je ook opruimen, dus begin maar vast.

Verbouwen
Alles opgeruimd, maar toch nog te weinig ruimte? En je wilt echt in je huis blijven wonen? Dan is het tijd voor een verbouwing. Nogmaals, zie verbouwen in de eerste plaats als een investering in jezelf, in je eigen woongenot. Misschien levert het ooit financieel iets op, dat is dan leuk meegenomen.
Als je gaat verbouwen, denk dan wel vooruit. Je moet het in een keer goed doen, dat kost het minste, zowel in geld als in gedoe, want verbouwen kost geld en geeft veel rommel. Dat laatste is vooral vervelend als je in de betreffende woning woont, wat meestal het geval is.
Dus vooruit denken. Maak (of laat maken) verschillende plannen voor de gewenste uitbreidingen. Breng daarvoor samen met je gezinsleden eerst in kaart wat jullie woonwensen zijn. Inspiratie doe je op Pinterest op en plattegronden kun je zelf maken in bv. Floorplanner. En is dit allemaal te veel gedoe, laat er dan eens een specialist naar kijken, bv. een Binnenhuisarchitect of Styliste. En heb je de investering rond, dan is het een tijdje overleven, maar blijf denken aan het eindresultaat en het gaat goed komen.

Verhuizen
Na je gesprekken met de adviseurs heb je toch besloten om je huis te gaan verkopen. De Styliste maakt je huis klaar voor de verkoop (nog zo'n goede investering) en de makelaar zorgt ervoor dat je huis op de markt komt en wordt verkocht. Daarna zoek je je nieuwe droomhuis, samen met de financieel adviseur zorg je voor de juiste financiering en voila, probleem opgelost.

Tot slot
Zin in meer ruimte gekregen? Ga ervoor. Zet jouw mogelijkheden op een rij en kies. En vergeet niet de hulp van de professionals in te roepen. Voor advies op het gebied van Styling en Organizing kun je altijd bij DES-ING Styling terecht. En ik verwijs je graag naar een goede makelaar en financieel adviseur. En het loont, echt waar. Veel toekomstig woonplezier gewenst!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten