dinsdag 2 februari 2016

Mint & the Wild Wild West - de verbouwing

Men neme een huis, een groot spaarvarken, een zwangere vrouw en een lange adem. Mix deze onderdelen en laat een paar maanden sudderen. Uitkomst: een afgeronde verbouwing, een lichter spaarvarken en een baby.

Verbouwingen en zwangerschappen gaan in ons gezin hand in hand. De uitbouw met keuken en de badkamer kwamen tot stand voordat we ons huis gingen bewonen vlak voor de geboorte van ons oudste kind. Bij nummer 2 maakten we van 1 slaapkamer 2 en met onze derde kindje op komst besloten we tot een rigoureuze zolderverbouwing.

Tip 1 uit dit blog: combineer geen zwangerschap en verbouwing of laat je heel goed begeleiden
Tip 2: aangezien een zwangerschap vaak een aanleiding is tot verhuizen of verbouwen, zorg dat je er niet middenin woont.

Het is duidelijk dat ik mijn eigen tips niet altijd ter harte neem, want half augustus begonnen wij aan onze verbouwing, redelijk zwanger en gewoon terwijl we hier bleven wonen. Nu hou ik van plannen en organiseren en ben wel een beetje creatief, dus dat varkentje ging ik wel even wassen. Is ook gelukt hoor, maar niet zonder slag of stoot of stress. Hier het verhaal en het resultaat van onze verbouwing.
'tadelakt' muur & een oud naaimachinekastje als badkamermeubel

Oude paneeldeuren en deurbeslag
Gezellige overloop met paneeldeuren en oude spullen

Half augustus, 7 uur 's ochtends, de bel gaat. Klussers! Het ochtendritueel begint: aankleden, klussers binnen, alles afdekken, kindjes wegbrengen en thuis aan het werk. Dit moeten we een aantal weken volhouden. De hele dag herrie, maar he, zolang je vooruitgang ziet, is het prima en dan door naar het avondritueel. Klussers uitzwaaien, koken, huis poetsen, kindjes ophalen en uitpuffen op de bank. Of nee, checken of ze alles goed hebben gedaan, spullen bestellen op internet en dan slapen.En het is waar, een verbouwing gaat nooit helemaal goed. Er is altijd uitloop en er wordt altijd gerommeld en je hebt er zelf het meeste werk aan. Nu zijn wij ook redelijke perfectionisten, ok dat is een understatement, maar we wilden waar voor ons geld en we wilden ook nog alles zoveel mogelijk in dezelfde stijl als de rest van ons huis. Maar dat is leuk, internet afspeuren naar de juiste spullen: oude paneeldeuren, jaren 30 deurbeslag en mooie meubeltjes en muurverf. Laat dat maar aan mij over. 

En na bijna 2 maanden konden we dan eindelijk afscheid nemen en ... zelf verdergaan met de afwerking. Dat is natuurlijk het meeste werk, zeker als je hoogzwanger bent en lijdt aan een ernstige vorm van nesteldrang. Inmiddels kunnen we geen roller of kwast meer zien en ook geen klusser meer. Alles is nu schoon, opgeruimd en gestyled. Zou onze woning nu meer waard zijn? Ik ben wel benieuwd, al wil ik hier voor geen goud meer weg. 

Tot slot de belangrijkste hickups en creatieve oplossingen:
1. Iedere dag alles afdekken met oude lakens loont, zonder al te veel gedoe sliepen we elke avond weer in een fris bed.
2. Tussendoor al zoveel mogelijk klussen zelf doen is aan te bevelen. Tegen de tijd dat alle klussers klaar waren, hadden wij al veel saus- en schilderwerk gedaan.
3. Vaak de aannemer bellen en appen. Onze aannemer was vooral een manager op afstand, de ingehuurde zzp-ers deden het werk. Makkelijk en nodig om zelf veel aanwezig te zijn om de vaart erin te houden.
4. Tijdig beginnen met spullen bestellen. Omdat wij alle spullen zelf bij elkaar gescharreld hebben via internetwinkels en marktplaats, konden we flink op de kosten besparen. Het kost wel wat tijd en moeite, maar we hebben wel precies wat we willen.
5. Richt een fijne speel- en slaapplek beneden in. Met behulp van een campingbedje, tipi en wat donkere lakens kon onze jongste ook gewoon z'n middagdutjes in alle rust doen.
6. Het eindresultaat in je achterhoofd houden. Voor als je het niet meer ziet zitten, denk aan hoe het er straks allemaal uit zal zien. Het heeft mij geholpen overleven.
7. Niet verbouwen als je en thuis werkt, en 2 hele jonge kinderen hebt en zwanger bent.

Kinderkamer in zwart en wit met Ikea bed
en een vleugje groenWe hebben een nieuwe trap, 2 nieuwe slaapkamers, een extra badkamer en een inloopkast. En nee, we hebben niet de loterij gewonnen. Voor styling ideeën maakte ik naast van mijn eigen hoofd gebruik van al mijn oude knipselmappen en de moderne variant daarop: Pinterest. De oudste had zelf ook al wat ideeën bij zijn nieuwe slaapkamer, maar gelukkig wist ik hem te porren voor Batman ipv Spiderman, zodat het qua kleurstelling wat meer mijn smaak blijft. Iedereen blij!Voor onze kleine indiaan

Compleet met tipi en paardenschommelConcessies:
- De jongens hebben IKEA bedden/oude bedjes van marktplaats in plaats van de gedroomde op maat gemaakte bedstedes
- Mijn droombadkamer met tadelakt muren is ook prachtig geworden met de veel goedkopere Pure&Original muurverf
- We hebben de vloerdelen die we op de ene plek moesten weghalen deels gebruikt op andere plekken, dus geen nieuwe vloer

Bytheway: doe nooit concessies op kwaliteit van materialen, geen goedkope verf en kwasten. De bekendere merken dekken echt veel beter en de kwasten en rollers geven echt een beter resultaat.
Babykamer

Tot slot: misschien wel het belangrijkste is een goede band met je buren. De overlast viel gelukkig mee (zeggen ze), maar wat was het fijn dat we 5 weken lang de was bij onze buurtjes konden doen. Bedankt!

Advies nodig voor verbouwing, styling en organizing? Bel of mail DES-ING Styling!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten