donderdag 9 april 2015

Voorjaar deel 3: de Tuin

Veranda
Toen ik vanochtend naar buiten keek werd ik tegelijkertijd blij en bedroefd. Blij omdat het prachtig weer is, blauwe lucht, bloeiende magnolia en een tuin vol vogels, maar een beetje bedroefd omdat mijn tuin er nogal dood en somber uitziet. Een aangezien het voorjaar nu toch echt in volle gang is, wordt het tijd om naar buiten te gaan. Binnen is alles (bijna) schoon en netjes, nu is de tuin aan de beurt. O ja, en het balkon, dat is al 4 jaar aan de beurt.

Nu ben ik geen tuinarchitect, maar een interieurstyliste kan ook best wel van een tuin een thuis maken. Voor een grote tuin zou ik zeker een professional inhuren, maar een stadstuintje zoals het onze kun je best zelf aanpakken.

Stap 1: verwijder al het bruine, dode, ondefinieerbare spul uit je tuin en ook alle stoelen, tafels en schuttingen die inmiddels vergaan zijn. In ons geval betekent dat het verwijderen van de grasmat, of in ieder geval wat er van over is. Vergeet niet het kapotte kinderspeelgoed weg te halen. En natuurlijk de tegel waar een barst inzit.
Kruiwagens vol, je staat versteld dat er zoveel troep uit zo'n kleine tuin kan komen, gaan er naar het vuil.

Feest in de tuin
Stap 2: de tuin is nu leeg en kaal, tijd om hem verder op te frissen. Schuttingen vervangen of opnieuw in de beits of verf zetten. De schuurmachine over je houten tuinmeubilair en misschien de schuur. En dan aan de gang met verfroller en beitskwast. De tuinen in onze straat hebben allemaal betonnen schuttingen. Erg duurzaam, maar ook zo lelijk. Wij hebben die van ons warmwit geverfd, de tuin lijkt zo veel groter en het zonlicht weerkaatst er mooi op.

Onder de boom

Stap 3: Groene aanslagverwijderaar, want wat je niet schuren kunt of wilt, kun je weer heel fris krijgen met dat goedje. Goed schrobben en je vlonders en tegels zijn weer als nieuw.

Stap 4: Shoppen en stylen. Je folders van tuincentra en bouwmarkten vliegen je deze weken om de oren, maar ook bij Ikea of via marktplaats kun je leuke tuinspullen vinden. Potten met planten, een paar leuke relaxstoelen, wat tuinverlichting en kussens en je weet niet wat je ziet.

Paardenschommel
Stap 5: Mijn persoonlijke wensenlijst: ik wil heel graag een schommel, zo'n rubberen autobandenschommel in de vorm van een paard. En een lekkere ligstoel met bijbehorende rust (dus kinderen zoet in de zandbak, tipi of op de schommel, mama met een boekje op de stoel).
En tot slot wil ik een hele lange, warme, relaxte zomer, zonder regen, maar met veel wijn en bbq.
Relaxstoel Ikea

 


Tips:
- Als het kan, bouw een veranda aan je huis, of beschouw je balkon als veranda, zo gezellig
- Feestje in de tuin: met wat simpele lantaarntjes of pompoms, bouw je iedere dag een feestje in de tuin
- Voor de kids: een tipizandbak: gegarandeerd speelplezier en nog beschermd tegen de zon ook
- Vloerkleed in de tuin: maak van je tuin je tweede woonkamer
- Een buitenkeuken(tje): heerlijk om buiten te koken en te eten, geen ruimte: je kunt ook alles op de bbq gooien
- Voor de kids: schilder een vlak met schoolbordverf op je schutting

O ja,  dit stappenplan en deze tips kun je natuurlijk ook gebruiken voor je balkon en voortuin. Veel plezier!Tipizandbak

Vloerkleed buiten
Schoolbord in de zon
Feest in de tuin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten